Boj za ženy a spravedlnost jsou klíčové

V pátek 29. března přednesla Angelina hlavní projev na ministerském zasedání o mírových operacích OSN, které se konalo v New Yorku. Řekla, že podpora rovnosti žen, boj proti nespravedlnosti a pomoc uprchlíkům jsou nejdůležitějšími částmi jejího života. "Svět zůstane uvězněn v cyklu násilí a konfliktů, dokud národy budou stále stavět téměř všechny ostatní otázky před rovnost žen". Dále uvedla, že "více než polovina světových uprchlíků a naprostá většina obětí znásilnění a sexuálního násilí jsou ženy"

Poukázala také na to, že když začala spolupracovat s UNHCR, počet vysídlených osob byl méně než 20 milionů. Dnes je jich přes 65 milionů a jejich počet stoupá. "Více zemí dnes zažívá nějakou formu násilného konfliktu než kdykoli v posledních 30 letech,“ řekla. "Zdá se, že nejsme schopni dodržovat minimální standardy lidskosti v mnoha částech světa," řekla Jolie. "To je v době, kdy je lidstvo bohatší a technologicky vyspělejší než kdy jindy, o to bolestnější."

Téma sexuálního násilí je pro ni důležité, protože je považováno za „válečnou zbraň“. "Není to vnímáno jako sexuální akt," řekla. "Stojí to méně než kulka. Je to něco, co se děje systematicky, a to nejen zničit jednotlivce, ale i jejich rodinu, jejich komunitu." Při hledání řešení Angelina v roce 2012 zahájila iniciativu prevence sexuálního násilí ve válečných konfliktech s bývalým britským ministrem zahraničních věcí Williamem Haguem. V současné době je podporováno 156 zeměmi. Práce iniciativy pomohla vytvořit první mezinárodní protokol o tom, jak dokumentovat a vyšetřovat sexuální násilí.

      

1 komentář:

  1. Musím říct, že o sexuálním násilí jsem nikdy nesmýšlela jako o zbrani, ale když jsem si tak ten článek četla, všechno to dává smysl. Já osobně si myslím, že znásilnění je jeden z nejhorších (možná i ten nejhorší) akt, jaký člověk může vykonat. Myslím si, že tresty by měly být v tomhle ohledu daleko přísnější a je mi líto, že milionům ženám po celém světě se nedostane péče, která by jim pomohla se aspoň částečně uzdravit. Ještě, že tu jsou lidé jako Angelina. Vůbec jsem nevěděla, že její iniciativa je rozšířená v tolika zemích. Za to si rozhodně zaslouží uznání. Na této akci jí to jinak opravdu moc slušelo. Byla velice pěkně a elegantně oblečená, a zdá se, že byla i v dobré náladě :)

    OdpovědětVymazat