Vzdělávání uprchlických dětí po Covidu-19

13. července se konalo virtuální zasedání UNESCO a UNHCR. Angelina byla požádána, aby jako zvláštní vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro upchlíky promluvila o uprchlících a současné pandemii Covidu-19 a jejímu dopadu na vzdělávání. Angelna ve svém projevu uvedla obavu, že přerušení vzdělávání během pandemie by mohlo být pro uprchlické děti trvalé. 


Jako příklad zmínila příbeh mladé dívky jménem Hala. Když jí bylo devět let, zrovna si hrála na zahradě, když začali bombardovat jejich dům a při náletu zemřela její matka. Byla nucena se svými sourozenci útéct do Libanonu. V jejích 11 letech, kdy ji Angelina poznala, trávila dny shánením vody, paliva a vařením pro celou rodinu a přestala chodit do školy. S hospodářskými následky pandemie se riziko toho, že se uprchlické děti nebudou moci vrátit do školy, zvyšuje, protože se budou muset ještě více zapojit do zajíštění rodiny.

"Podle mého názoru je základní otázkou toto: Považujeme uprchlíky za břemeno nebo za jednotlivce s obrovským potenciálem, který, pokud má správné nástroje, může rozvíjet svou mysl, přispívat ke společnosti a pomoci stabilizovat svou domovskou zemi?", ptá se Angelina ke konci proslovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat